...

104. Historien upprepar sig igen

”Såå, var kan vi va nånstans?” frågade Pablo. Det var bestämt att det skulle bli grabbhäng mellan dom fyra boysen igen. Förmodligen hade det att göra med förra veckans slitning. Det var Ekman och Pablo som verkade se det som ett nödvändigt initiativ, för att släta över det faktum att dom fryst ut Isak förra veckan och att Isak blivit så fruktansvärt upprörd över den saken.

            ”Jag tycker vi kör hemma hos Anders”, sa Isak och hans kalla grå ögon fixerade Anders fientligt.

            Anders skruvade på sig. Han ville inte vara hemma hos sig. Inte nu när Mamma och Pappa höll på att bryta upp deras hem. För det var så sant: efter några nätters frånvaro hade Pappa kommit tillbaka och i sällskap med Mamma meddelat att dom nu bestämt sig för att separera på riktigt. Det där snacket om att ta en paus eller nåt, var visst allvarligare menat än Mamma fått det att låta.

           Skulle killarna verkligen få komma in i hans hem nu och upptäcka att allt inte stod rätt till? Speciellt när det var Isak som föreslog det. Isak som nu hatade honom och kanske hade nån baktanke med förslaget. Visste han om vad som pågick i Anders familj, eller??

          ”Jag vet inte”, mumlade Anders. ”Jag borde kanske höra med morsan om det är okej, först.”

          ”Höra med morsan”, upprepade Isak hånfullt. ”Vadå, är du rädd att hon ska bli sur om vi kommer över, eller?”

          ”Nä, det är jag inte”, sa Anders trotsigt.

          ”Så vad är problemet då?” hetsade Isak.

          ”Inget”, sa Anders. ”Vi kan väl va hemma hos mig, då!”

           Förresten så är du ju själv så rädd för din egen farsa att du knappt kan sova hemma på nätterna, tänkte han surt med blicken på Isak – men det kunde han ju inte säga nu för det hade redan gått alldeles för många sekunder för att det skulle bli en fyndig comeback.

Anders sms:ade både Mamma och Pappa för säkerhets skull, medan dom gick hemåt. Men det verkade inte vara några problem att han ville ha med sig kompisar hem. Båda skulle tydligen bli sena från sina respektive jobb – och förresten hade dom redan lovat Jonna att få ha med sig två av hennes tjejkompisar hem – så risken för familjedrama var nog inte så stor.

          Jonna och hennes kompisar gjorde tacos när Anders och boysen kom hem. Själva hade dom köpt chips och dricka och skulle därför inte behöva nåt matigare, ansåg Anders.

          Men Jonna tänkte visst annorlunda:

          ”Adam, det finns tacos till dig, också”, sa hon och blinkade mot sina två kompisar som blyga och tysta höll sig i bakgrunden.

          ”Nej, vi har eget att käka – på mitt rum”, bestämde Anders där och då. Han fyllde famnen med skålar och glas och manade boysen att följa honom.

          ”Du vet var det finns om du ändrar dig, Adam!” ropade Jonna retsamt efter dom.

          Anders drog igen dörren efter sig och tjejernas skratt hördes utanför.

          ”Jaha, ska vi kanske spela nåt, eller? Need for Speed, eller –”, började Anders tafatt.

          ”Men ditt PS har du ju i vardagsrummet”, påminde Pablo honom om, vilket fick Anders att inse hur stressad och nervös han faktiskt var inför att ha folk hemma hos sig – trots att hans föräldrar inte ens var där. Det var som att hela huset stank av deras skilsmässa.

           ”Anders, din lillsyrra är SÅ kåt på Ekman”, sa Isak, som tydligen hade tankarna på annat håll. Han fick det att låta som ett skämt, men Anders var övertygad om att det inte var menat så.

           Pablo skrattade och Ekman skakade på huvudet med ett flin.

           ”Hon är tolv!” protesterade Anders. ”Man är inte kåt när man bara är tolv år!”

           Pablo och Ekman skrattade ännu mer. Isak såg segervisst på deras reaktioner och sedan tillbaka på Anders. Hans mun kröktes i ett elakt leende.

           ”Är du senil, eller?” frågade han. ”Minns du inte hur du själv var i den åldern? Det är ju bara två år sen! Alla hormoner som börjar svalla i kropp–”

           ”Jag tror inte Ekman vill höra massa sånt pervo-snack”, avbröt Anders i ett försök att byta samtalsämne. ”Inte när han är med en mogen tjej som Jennifer.”

           ”Ja, när blev ni ihop, egentligen?” undrade Pablo.

           ”Vi är inte ihop”, sa Ekman.

          ”Dom bara GÖR vissa vuxna saker ihop, som ni småttingar inte förstår er på än”, sa Isak, med ord adresserade till både Anders och Pablo, men med blicken enbart fäst på Anders och förolämpningen därmed riktad till honom personligen.

          ”Vi hänger bara”, sa Ekman med betoning på varje ord.

          ”And some other stuff”, envisades Isak och slog ihop händerna i en högljudd klapp.

          Anders greps av en stark lust att utmana honom.

          ”Värst vad du obsessar över Adams sexliv, Isak”, sa han och valde medvetet att säga Adam och inte Ekman, för att markera att hans ord – den lätta och sarkastiska tonen till trots – bottnade i allvar. ”Man kan ju nästan tro att du går igång på det.” Och innan Isak hunnit protestera, vände han sig mot Pablo. ”Det var säkert det han fantiserade om när han och Ellinor höll på på Eriks fest!”

         ”Åh, Adam, Adam! Eller förlåt! Jag mena Ellinor!” stönade Pablo, som genast var med på noterna. Anders skrattade högt och forcerat, fastän han inte tyckte att det var så kul. Slåss man fult så är ju alla medel tillåtna!

          ”Jag har i alla fall HAFT sex!” sa Isak argt. ”Till skillnad från er två.”

          ”Boys! Lugna ner er eller så drar jag!” sa Ekman.

          Skärpan i hans röst fick killarna att tystna.

          ”Jag gillar Jennifer och vi har börjat umgås lite grann, sen förra helgen”, bröt Ekman tystnaden med. ”Men vad vi gör eller inte gör när vi är själva stannar mellan henne och mig – and that's it!”

          Det sista sa han direkt till Isak och Anders undrade under bråkdelen av en sekund, varför Ekman tyckt att det varit så viktigt för dom att hänga ihop alla fyra – när han nu verkade så trött på Isaks attityd och dessutom hittat en ny vän i Peter som han verkade komma mycket bättre överens med. Var det bara för gamla goda tiders skull? Eller hade han dåligt samvete för att han inte längre tog hand om Isak på det där sättet som han tydligen gjort innan han börjat umgås med Peter?

           ”Jag tänkte”, började Pablo. ”Det är ju ingen som har sagt nåt, men är det ingen som är det minsta nyfiken på det där som hände i korridoren idag, mellan Danne och den där killen i sjuan?”

           ”Well, historien upprepar sig igen”, sa Isak, när ingen annan sa nåt. ”Hans morsa har väl gjort det igen.”

          ”Tror ni det?” sa Pablo. ”Kan det verkligen va sant?”

          ”Behöver du verkligen fråga det, när du vet hur Dannes morsa är?” sa Isak.

          ”Asså, boys, Danne och hans problem är inte våra problem längre”, sa Ekman. ”Vad det nu är som har hänt och vad det nu är hans morsa haft för sig, så tycker jag inte att det rör oss.”

          ”Men, det är ju svårt att ignorera det”, sa Pablo. ”Jag menar: killen stod ju och skrek och slängde böcker på honom inför hela skolan. Han var ju inte direkt diskret, om man säger så.”

          Ekman suckade och ryckte på axlarna. Han var klart ointresserad av samtalsämnet. Han plockade istället upp sin telefon och började klicka och scrolla. Kanske stämde han träff med Jennifer eller Peter – två personer som nu var mer intressanta än hans gamla grabbgäng?

          Anders knäppte en burk Fanta och lutade sig tillbaka mot sin sovrumsvägg. Med den här starten hade han en stark känsla av deras försök till fredagshäng skulle bli helt misslyckat.