...

128. Bara för att DU är desperat

Niorna hade verkligen slagit på stort. Hela lokalen var utsmyckad med girlanger, glitter och julpynt. En julgran stod placerad mitt på dansgolvet och uppe på scenen, bredvid DJ-stationen, hängde en enorm mistel – där folk tog selfies medan dom hånglade upp varandra.

       Anders spanade ut över lokalen. Det var verkligen mycket folk därinne, men nånstans måste väl ändå hans polare finnas?

       Han ville hitta dom snabbt och få alla hälsningsfraser överstökade, innan Danne kom tillbaka från toaletten och började babbla bredvid mun.

       ”Bra, du är här!” hörde han en röst bakom sig och Anders vände på klacken och såg rakt upp i Stefans och Mergims ansikten.

       ”Var är horungen nånstans?” frågade Mergim.

       ”På toaletten”, stammade Anders.

       ”Se till så att han trivs, så han blir kvar på festen en stund”, beordrade Stefan.

       ”Vi ger dig klartecken sen när det är dags”, sa Mergim.

       ”Klartecken för vadå?” frågade Anders, men Stefan och Mergim hade redan vänt och gått sin väg.

       Asså, vad håller jag på med, egentligen? frågade Anders sig själv och slog sig uppgivet mot låret. Hur ska jag stoppa dom?

       Han gick ett varv över dansgolvet och där! Där borta stod dom: Pablo och Isak, Ekman och Peter, Vera och Dessie, Nina och Elena. Anders började snabbt gå i riktning mot dom. Han höjde handen till hälsning.

       ”Anders!” ropade Ekman, lösgjorde sig från resten av gänget och kom fram till honom. Han kramade om Anders på ett sätt han aldrig gjort förut. Inte så där grabbigt, med en dunk i ryggen på slutet, utan mer innerligt; som om han verkligen menade det. ”Hur är det med dig?” frågade han med sänkt röst.

       ”Det är bra”, svarade Anders. Han blev lite överraskad av Ekmans tonfall, för det lät inte sådär casual och oengagerat som det brukar göra när folk frågar hur man mår.

       ”Och hemma?” undrade Ekman. ”Är det lugnt?”

       ”Jo. Eller hyfsat, i alla fall. Du vet ju hur det är...”

      Ekman nickade, uppmärksamt och allvarligt, som om han tog in varje ord och kände på det.

      ”Vi ska ha kul ikväll”, sa han. ”Ikväll skiter vi i ALLT som är åt helvete med våra liv och bara fokar på att det är fest och att vi är unga och tankade. Okej? Låter det som en plan?”

      ”Mm, absolut”, sa Anders och nickade, han också. Ekman log och gav honom en till kram.

      Fastän Anders varit en del av Ekmans innersta krets under så lång tid – och beundrat och respekterat honom under hela den tiden – var det inte förrän där och då, som det verkligen gick upp för honom vilken fin och lojal vän Ekman egentligen var.

       Anders kunde se att Isak, Pablo, Peter och Vera stod och stirrade på dom. Dom ville förstås veta vad Ekman sa till honom, veta varför Anders fick kramar och specialbehandling.

       ”Vad står ni och viskar om?” ville Isak veta.

       ”Ja, varför har ni kramkalas för?” frågade Vera.

       ”Tänker jag inte tala om”, sa Ekman och log så där överlägset som bara han kunde. ”Vi har SÅ HÄR MÅNGA hemligheter ihop, Andyboy och jag.”

       Ekman höll upp båda händerna i luften för att visa hur många hemligheter som fick plats i avståndet mellan hans båda handflator. Han blinkade åt Anders och gjorde en min mot Vera.

      ”Tönt”, sa Vera och himlade med ögonen.

      ”Bara för att DU är desperat”, svarade han Vera.

      ”Är JAG desperat?” sa Vera.

      ”Du ska alltid ha reda på allt”, sa Ekman och plockade upp en ny ölflaska ur sin väska. ”Du borde... skaffa dig ett eget liv, nån gång, så du slipper stå där och undra vad alla andra sysslar med, hela tiden.”

      ”Som OM jag vore intresserad av ditt och Anders kåta killsnack”, sa Vera och tog ölflaskan ur hans hand.

      ”Har inte du egen dricka?” sa Ekman och pekade på hennes väska.

      ”Jo, men jag vill dricka upp DIN dricka först.”

      Ekman suckade tillgjort och räckte henne sin öppnare. Vera tog emot öppnaren, bände upp kapsylen och halsade ner en stor klunk. Hon torkade nonchalant bort skummet från sin mun, så att det röda läppstiftet smetades ut mot ena mungipan. Hon spände blicken i Ekman och rapade.

       ”Snyggt”, berömde Ekman.

       ”Kolla! DANNE är HÄR!?” ropade plötsligt Dessie och pekade i riktning mot entrén. Allas blickar följde hennes finger och landade på Danne som stod borta vid ingången och såg sig om. ”Jag visste inte att HAN skulle komma. Vad gör han här?”

       ”Skit samma”, sa Ekman. ”Låt honom va ifred.”

       ”Ja”, hakade Peter på. ”Han har lika mycket rätt att va här som nån annan.”

       ”Men jag fattar inte”, sa Dessie. ”Vem är han här med?”

       ”Varför frågar du inte Anders om det?” föreslog Isak och stirrade med nålvassa ögon på Anders. ”Dom måste ju ha kommit hit samtidigt. Eller hur, Anders?”

       Han log det där elaka hånleendet som Anders vant sig vid, de senaste veckorna, men Anders var ändå förbluffad. Vad höll Isak på med? Skulle inte allt det där med Danne och Julfesten och hämndaktionen vara hemligt?

       ”Han... han kom själv, vad jag kunde se”, sa Anders nervöst och kände samtidigt hur arg han blev på Isak.

       ”Så han hade fixat egen biljett, menar du?” frågade Isak hetsigt. ”Trots att han inga pengar har?”

       ”Det är väl klart han hade”, fräste Anders. ”Annars hade han ju inte kommit in! Det sa han ju redan igår i plugget, att han skulle komma hit, ju!”

       Han märkte att dom andra började titta konstigt på honom, att dom hade reagerat på den uppenbara irritationen i hans röst.

       ”Vad sur du låter”, sa Isak. ”Det var ju bara en vanlig fråga.”

       ”Jag mötte han på bussen”, började Anders, för att snabbt få ur sig sin inrepeterade historia, innan Isak skulle hinna skaka om honom ytterligare. ”Så skulle han ju också hit, så vi gick hit från hållplatsen och... och....”

       ”Anders, du behöver inte förklara dig”, sa Ekman. ”Klart ni tog följe hit om ni hamnade på samma buss. Han går ju i vår klass. Bara för att han är irriterande betyder det ju inte att man får... KLAMYDIA av att prata med honom. Även om Isak tror att det är så...!”

       Han rufsade om Isaks hår och blinkade mot resten av gruppen.

       ”Man kan ju aldrig veta med honom”, sa Isak leendes och spelade med i Ekmans skämt.

       ”Han kommer hitåt”, sa Dessie och drack ur sin juiceflaska, som förmodligen var spetsad med nåt starkt.

       ”Låt han”, sa Nina. ”Vi behöver inte va dryga. Han får tillräckligt med skit ändå...”

       Anders tog ett djupt andetag. Förhoppningsvis skulle inte Danne säga nåt som skulle röja hans bluff. Förhoppningsvis...