...

82. På fel sida av Ekmans respekt
Ekman var sur på dom hela nästa dag. Han hälsade inte när dom möttes i korridoren och satte sig med Peter på morgonsamlingen, istället för Isak. På spanskan satt han med några killar från 8D och 8E. På matten satt han med Vera. På samhällskunskapen satt han med Peter igen. På lunchen satt han och Peter tillsammans med hans ex Camilla Berggren och hennes kompisar.

         Det var tydligt att han klandrade dom för det som hänt Nicolas i omklädningsrummet dagen innan. Att han straffade dom för att dom inte gått emellan och stoppat Danne. På sätt och vis kändes det logiskt, eftersom Ekman varit lite underlig runt Nicolas ända sedan den där grejen mellan dom i sjuan och sedan dess alltid skulle försvara honom så fort nån jävlades med honom. Men ändå hade det inte slagit vare sig Anders, eller Pablo och Isak, att dom borde ha ingripit mot Danne – för Ekmans skull.

         Ekman behandlade alltid Nicolas som luft. Han såg aldrig åt honom i korridorerna, eller lektionssalarna, eller ute på skolgården. Gick alltid bara rakt förbi, som om han var osynlig. Åtminstone tills nån gav sig på Nicolas. Då reagerade han direkt.

Så fort nån:

  • fällde krokben för Nicolas i korridoren

  • välte ut hans mjölkglas i matsalen

  • knuffade honom

  • eller kallade honom för fitt-nylle

la Ekman genast märke till det och kom fram för att skrämma skiten ur den personen. Oftast räckte det med att han, aningen hotfullt, frågade:

         ”Och vad sysslar du med?” för att personen skulle stamma:

         ”Öh, nä, inget...”, och genast sluta.

         Ingen ville vara på fel sida av Ekmans respekt, för konsekvenserna skulle då bli förödande. Fick man Ekman emot sig blev det öppen jaktsäsong och då ville plötsligt alla ta chansen att trampa på den personen.

         Det visste Anders – och det visste nog Nicolas också, eftersom han fått sig en förstahandsupplevelse av just det...