...

92. Är man smart så spelar man med och skrattar på dom rätta ställena

Peter var sjuk även nästa dag, men den här gången ville Ekman hänga med Pablo. Han haffade honom redan vid morgonsamlingen och så satt dom tillsammans under den efterföljande lektionen och höll sig för sig själva på rasten.

         Ekman gjorde så ibland; valde ut nån och isolerade sig med den personen större delen av dagen. Varför visste Anders inte, men han hade i alla fall lagt märke till att Ekman ibland gjorde så – och då var det ingen idé att försöka hänga efter. För då höll dom sig alltid på ett visst avstånd, pratade och skrattade, men sänkte sina röster så snart nån kom i närheten. Tystnade helt om man stannade till hos dom. Log artigt, men kort och vände sedan ryggarna till och gick iväg om man inte visade några tecken på att man tänkte lämna dom ifred.

         I alla fall gjorde dom så mot dom andra killarna. Om en av tjejerna kom fram, eller satte sig hos dom, så lät Ekman och den som blivit utvald dom få vara med. I alla fall för stunden...

 *****

Men det var då typiskt att det skulle hända just idag, tänkte Anders med en tung suck. Dagen efter att han hört Pablo och Isak snacka skit om honom. Anders hade grubblat på det hela gårdagen. Pendlat mellan ilska och besvikelse och skam.

         Ilska och besvikelse för att hans två närmsta vänner snackat bakom hans rygg och kallat honom pinsam och fejk. Pablo och han hade ju känt varann sen dom var åtta! Hur kunde Pablo sitta där och hålla med Isak om alla dom där grejerna? Pablo skulle ju vara hans bästa vän, inte nån som snackade om honom så fort han lämnade rummet. Och förresten så var dom ju bara sura för att Anders varit mycket smartare än dom två. Ekman och Peter var vuxnare. Dom förstod sig på vuxna saker som rödvin och alternativ musik och ord som genustänk. Det var väl klart som fan att Anders inte tänkte sitta där och se dum ut när dom snackade om såna saker, så att dom fullständigt skulle tappa respekten för honom. Han vägrade framstå som nån korkad liten småunge.

         Är man smart så spelar man med och skrattar på dom rätta ställena och sitter inte och ser ut som en idiot så fort samtalet blir lite vuxnare. Är man smart så fattar man ju att man kan googla upp ord som genustänk och lyssna igenom ett bands katalog på Spotify, om man inte från början hade koll. Och nu var Pablo och Isak sura för att dom suttit där som småbarn och sett dumma ut inför Ekman, medan Anders istället imponerat på honom genom att visa att han var på samma nivå som honom och Peter. Pablo och Isak försökte bara straffa honom för hans intelligens genom att snacka skit bakom hans rygg!

          Men samtidigt hade ju känslorna av skam också funnits där. Dom hade sett igenom hans bluff. Pablo och Isak kände honom nästan lite för väl. Dom visste att han inte var som Peter och det var därför dom hade snackat om honom. Dom visste att han hade spelat teater – och det var ju onekligen lite pinsamt för Anders. Både Ekman och Peter hade svalt hans lögner med hull och hår, men det hade inte Pablo och Isak gjort. Därför hade Anders grämt sig inför att träffa dom den här dagen. Eftersom han visste att dom visste.

          Och därför hade Anders sett fram emot att få hänga med Ekman, så att han skulle slippa umgås med Pablo och Isak. Men nu gick ju inte det. För Ekman hade plötsligt fått för sig att han skulle spendera dagen med Pablo och då förändrades ju allt. Då blev Anders så illa tvungen att vara med Isak, eftersom Isak inte heller hade nån att vara med – såvida dom inte splittrades och hängde med Emanuel och Fredrik. Eller nån av tjejerna. Ellinor var väl fortfarande kär i Isak, så han hade ju faktiskt kunnat hänga med henne, men så fort Isak sett Ekman sätta sig med Pablo under morgonsamlingen hade han haffat tag i Anders – trots att han dagen innan tyckte att Anders var fejk. Och när sedan Ekman och Pablo sprungit iväg på rasten och satt sig själva på lektionen hade Isak återigen haffat Anders.

          Nu var det dom två, för resten av den här dagen.

          Vare sig Anders ville det, eller ej...