...

5. Har du hört killarna i klassen säga nåt om mig, eller min morsa?

På håltimman tog Danne en cigg med Johannes, ute i skogsområdet bakom skolan. Även fast det fanns en rökhörna bakom gympasalen, undvek dom den på grund av att Danne och några av dom andra killarna, som brukade hänga där, hade svårt att komma överens.

       Det var helt enkelt inte värt det, att få sina rökpauser störda av en massa onödigt tjafs, tyckte Danne, även om det innebar att han och Johannes numera fick en längre väg att gå för att kunna ta sig varsin cigg, på rasterna.

       Men, men, vad skulle dom göra, då?

       Efter att dom rökt klart, återvände dom till skolgården och satte sig vid bänkarna som hade utsikt över fotbolls- och basketplanen. Egentligen var varken Danne eller Johannes särskilt intresserade av spelen som pågick därnere. Ingen av dom var nåt större ljus på gympalektionerna och det faktum att dom hellre rökte bakom skolan, än deltog i några sportsliga aktiviteter på rasterna, sa väl allt. Men ändå kändes det skönt att ha nåt att titta på, medan dom satt där och väntade på att det skulle ringa in.

        Ekman och boysen var därnere och spelade fotboll med Edvin och Ilia från 8A – och några andra killar som gick i nian. Fjortis-Kajsa och Fjortis-Ellinor stod vid sidan av planen, hoppade jämfota och hejade på Ekman och Isak, medan dom spelade. Några tjejer från nian stod bredvid och viskade. Det syntes att dom kommenterade Kajsas och Ellinors sätt att bete sig på. Danne höll på sätt och vis med om att Kajsa och Ellinor var fåniga, men samtidigt visste han ju att han inte skulle haft nåt emot om han själv hade blivit påhejad sådär av två söta tjejer.

         Men det hade ju aldrig hänt, för han var ju inte sådär sportig och snygg som Ekman – och kanske i viss mån även Isak – var...

        Johannes berättade om nån film han sett nyligen, men som vanligt talade han så osammanhängande och kom med så omständliga förklaringar att Danne inte orkade lyssna. Johannes brukade heller inte märka när Danne slutade lyssna. Han pratade så gärna ändå.

        Istället för att lyssna, funderade Danne på ryktena som tycktes gå om hans morsa. Var det möjligt att Johannes kunde ha hört nåt? Att killarna i klassen hade nämnt nåt för honom? För om han skulle fråga, skulle väl Johannes ändå svara?

         För dom var ju ändå polare. Eller ja, dom brukade åtminstone hänga med varandra på håltimmarna och sitta ihop på lektionerna. Och han hade ju varit hemma hos Johannes några gånger. Johannes var ju egentligen den enda i klassen han varit hemma hos – så det måste väl ändå göra dom till polare?

         Även om dom egentligen inte hade så värst mycket gemensamt och han hellre hade hängt med Ekman, om valet varit hans...

         Danne övervägde för säkert tionde eller elfte gången i ordningen – han hade tappat räkningen – om han skulle fråga. Men han måste ju. För annars skulle han bli galen.

         "Johannes", sa han. "Jag undrar bara... har du hört killarna i klassen säga nåt om mig, eller om min morsa?"

         Johannes stirrade på honom. Han klippte förvirrat med blicken.

         "Va?" sa han.

         "Har dom andra killarna – Isak och Ekman och Fredrik och Pablo och dom – sagt nåt om min morsa, som du hört?"

         "Öh... asså... dom har väl liksom... inte pratat med mig om nåt sånt", sa Johannes och skruvade på sig.

         "Men du HAR hört nåt?"

         Johannes vred sig obekvämt, men svarade inte. Danne kände irritationen växa.

         "Men kan du säga vad fan dom har sagt?"

         Johannes dröjde nån sekund. Sedan tog han sats och sa:

         "Ja, men dom har liksom sagt att din mamma... ser ut som en slampa, eller att hon är som en slampa och så. Eller att hon liksom... suger kuk och sånt. På stan. Fast det bruka dom väl säga mer i sjuan, så jag vet inte om dom fortfarande -"

         Danne kände pulsen dåna i öronen.

         "Va fan... vadå, min mamma är en slampa...? Va fan snackar du om?"

         "Eller jag vet inte. Det kanske inte var så dom menade?"

         "Vadå, inte så dom menade? Säger dom att hon suger kuk på stan?"

         "Jag vet inte", sa Johannes hjälplöst.

         "Hur fan skulle dom annars mena det? För det är det dom har sagt, eller?"

         "Typ...", mumlade Johannes.

         "Men det är inte sant!" sa Danne hårt. "Fattar du? Inte ett jävla ord är sant!"

         "Nä...", sa Johannes.

         "Om du säger det här till nån, så kommer jag fan slå dig!"

         "Ja...", sa Johannes.

         Danne reste sig häftigt upp och gick in i skolbyggnaden. Han var så arg att han inte kunde andas. Han slet upp dörren till toaletten och smällde igen den efter sig. Han gick fram och tillbaka utanför toalettbåsen. Försökte få kontroll över sin andning igen, men han hyperventilerade helt oregelbundet.

          ”Danne, vänta!” hade Isak ropat.

          ”Men kom hit och sätt dig!” hade han sagt.

          ”Det är en sak vi skulle vilja fråga dig om”, hade han sagt.

          ”Vi undrar bara om det är sant att din morsa -”

är som en slampa och suger kuk på stan?

          Han såg Isaks ansikte framför sig och drämde knytnäven in i väggen. Toalettbåset vinglade till och det lät som att nåt knäcktes...