...

9. Könshår och alkohol

Första gympan för höstterminen var avklarad. Pierre hade testat klassen i diverse friidrottsövningar ute på gräsplanen och i löpspåret. Och precis som vanligt hade Ekman placerat sig i toppen på resultatlistorna: han sprang snabbast på hundra respektive fyrahundra meter, tog bäst resultat i kulstötningen, kastade längst med liten boll och hoppade längre än nån annan i längdhoppsbanan.

        Fredrik, som hela tiden placerat sig som envis tvåa, slog honom bara i höjdhoppet och diskuskastningen, medan Isak, trots ursinniga försök, endast fick en enda andraplats: i kast med liten boll.

        Anders var inte i närheten av deras resultat. Pablo knep fler tredje- och fjärdeplatser än honom. Men han hade åtminstone hållit jämna steg med Emanuel – och sprungit cirklar runt Timbot, Johannes och Nicolas. Dom tre fick man ju INTE vara sämre än, speciellt Johannes och Nicolas, för då var det RIKTIGT illa!

        Peter, som fortfarande ansågs som ny i klassen trots att han gått med dom sedan i påskas, hade överraskat alla när han helt oväntat sprungit om Isak i löpspåret och därmed kommit trea i båda distanserna, fastän han aldrig tidigare utmärkt sig på gympalektionerna. Naturligtvis hade detta gjort Isak rasande, så till den grad att han svärande lämnat löpspåret och idrottsplatsen i säkert tio minuter, innan han samlat sig nog att komma tillbaka.

        Danne hade som vanligt haft en rad ursäkter i ärmen; hans ena knä var ju dåligt och den ena foten plattare än den andra, så han kunde ju inte springa eller hoppa. Och så hade han ju sneda axlar och en skadad hand, eller vad det nu var, så att han inte kunde stöta kula eller kasta med liten boll så lätt som dom andra. Att han hostade i löpspåret berodde förstås mer på hans astma (som han kämpat med sedan han var fem) än på det faktum att han satt och rökte bakom skolan på håltimmarna. Pierre hade nickat förstående, men ändå skrivit upp hans resultat i pärmen. Nåt skulle ju Danne betygsättas på!

         Av tradition utsågs alltid nån till att stanna kvar efter lektionen och hjälpa Pierre att plocka undan träningsredskapen. Den här gången erbjöd sig Zahraa och Tanya, medan resten av klassen fick springa in till duscharna och svalka av sig.

        Helgen närmade sig nu, med stormsteg, vilket innebar att det snart var dags för terminens första fest. Veras fest.

 *****

 Bara en dag kvar, tänkte Anders, där han stod i duschen och studerade sitt skrev. Han hade inte rakat sig på länge. Det hade ju trots allt varit sommar och ett tag sedan han duschat tillsammans med dom andra killarna. Det hade ju inte blivit så mycket fotboll heller de sista veckorna av lovet, varför han knappt känt sig manad till att hålla ordning därnere. Men nu var det back to business. I morgon skulle han vara på Veras fest och där skulle Nina också vara.

         Och Nina hade varit ovanligt pratsam de senaste dagarna. Förväntansfull inför festen och förväntansfull inför resten av året.

         ”Vi får börja ha våra filmkvällar igen, Anders”, hade hon sagt till honom i matsalen, häromdan. ”Och våra tacofredagar med Elena och Pablo. Jag har verkligen saknat dom nu i sommar!”

          Anders visste inte varför Nina alltid var så schysst mot honom, eller varför hon tyckte så mycket om att hänga med just honom av alla killar – för hon kunde få vilken kille som helst på hela skolan. Ekman hade, till exempel, kollat på film och käkat tacos med henne dygnet runt om hon bett honom om det. Han hade till och med ställt upp på indisk mat och sushi (som Nina emellanåt försökte övertyga Anders om att pröva) och han hade gladeligen sett varenda en av de där europeiska dramafilmerna som Nina gillade, om hon bjudit honom med sig hem.

          Men nu verkade hon föredra Anders. Även om det var oklart i vilket syfte. Dom kunde snacka hur länge som helst, skratta tills dom grät, käka taco efter taco och hålla handen medan dom kollade på skräckfilm. Men aldrig hände det nåt. Nåt MER, alltså.

          Kanske var han bara en vän, eller kanske var han nåt mer, bara att Nina väntade på rätt tillfälle? Till exempel: Veras fest? Hur som helst, var det nog bäst att fundera aktivt på hur han såg ut därnere, bli mer medveten om vilket intryck han ville skapa.

           Han var egentligen inte särskilt hårig – det var väl ingen av killarna i klassen, om man nu skulle vara ärlig. Men reglerna var enkla. Om man inte var en omogen tönt, som fortfarande trodde på tjejbaciller och satt hemma och lekte med lego på helgerna, började man raka sig (hur lite man än hade) så snart alla noterat att man:

      1. Kommit i målbrottet, och

      2. Börjat få hår på kuken och under armarna.

         Håret under armarna fick förvisso sitta kvar, för säkerhets skull, så att ingen skulle få för sig att avsaknaden av pubeshår berodde på att man var sen i utvecklingen – som Nicolas i klassen, för att ta det mest skrämmande exemplet.

         ”Fan, för att se ut som han gör, naken!” hade Isak sagt med äcklad min i duschen i slutet av sjuan och pekat på Nicolas.

         ”Isak, det där var väl jävligt onödigt sagt?” hade Ekman svarat, medan alla andra skrattat högt och hysteriskt. "Varför kollar du ens in honom för?"

         ”Men han är ju så jävla efter! Inte ett hårstrå, inga muskler, knappt nån balle, ens! Och alla här är ju snart fjorton. Det måste ju va nåt fel på han!” hade Isak framhärdat.

         ”Haha! Nicolas är ett missfoster!” hade Fredrik ropat.

         ”Boys! Tagga ner nu”, hade Ekman avbrutit dom, med sin myndiga stämma, innan nån mer hunnit ansluta sig till Isaks och Fredriks hånande av Nicolas kropp. Killarnas skratt hade förvisso tystnat där och då, men det hade inte hindrat nån från att nästa dag skriva MISSFOSTER med svart märkpenna på Nicolas skåp...

          Anders huttrade till under vattenstrålen, vid minnet, och kastade en skygg blick åt Nicolas – som i vanlig ordning ställt sig längst bort vid det enskilda duschbåset, med sin enorma handduk hängande över axlarna som en mantel, för att ingen skulle kunna se honom, medan han stack in armarna i duschen för att samla vatten i sina händer, som han sedan vaskade sitt ansikte och sin kropp med, under handduken.

          Nej, som Nicolas ville Anders definitivt inte vara. Han vände sig om och såg istället åt Ekman, som precis duschat klart och nu lämnade duschrummet.

          Ekman hade börjat raka sig därnere redan i sjuan, i samband med att han och Louise i A-klassen börjat flörta. Nästan som om han vetat på förhand att dom skulle hamna i säng – eller ja, i Eriks tvättstuga som det egentligen blev. Isak hade kommit rakad redan veckan efter att alla noterat att Ekman börjat – fastän han vid det laget inte haft särskilt mycket att raka bort. Och när ryktena om vad som hänt Ekman i tvättstugan på Eriks fest tagit fart på skolan och tjejerna i åttan och nian börjat vända sig nyfiket om efter honom i korridorerna, hade Anders och Pablo också bestämt sig för att det var dags att börja ansa lite därnere.

          Men det hände att Anders slarvade från och till. Att han inte alltid orkade hålla det så där perfekt trimmat som dom andra. Han hade ju fortfarande inte fått ligga (trots att han rakat sig ända sedan januari i sjuan!) så han var inte lika övertygad längre om att det varit just det som varit nyckeln till Ekmans framgångar hos Louise och Camilla Berggren.

          Men nu var det läsårets första fest. Och dom gick i åttan. Och dom var alla fjorton nu. Nästan alla. Så då kunde ju faktiskt vad som helst hända. Och om det hände, så var det ju bra om man var förberedd. Anders såg en sista gång på sitt pubeshår innan han svepte handduken om sig. Nästa gång han såg det, skulle han hålla en sax och ett rakblad i händerna. Och be till Gud om att han inte skulle skära sig.

Anders lämnade duschrummet och gick fram till sin plats – där dom andra killarna satt och snackade om festen och vad dom skulle dricka.

        "Morsan och farsan har lite grejer hemma, så jag kör på en häxa", sa Fredrik. "Med lite cola och sprite blir det..."

        Han höll upp handen i luften, med tummen mot pekfingret och smackade högt med tungan, som om han just beskrivit en delikatess. Peter, som inte ens var med i deras samtal och satt för sig själv på bänken bakom, skrattade till och skakade på huvudet.

        ”Låter ju...gott”, mumlade han för sig själv, med ett stort flin över hela ansiktet.

        ”Ja, vadå då? Va flinar du för?” ville Fredrik veta.

        Ekman såg på Peter och började flina, han också. Han vände sig mot Fredrik.

        "Freddie, det låter faktiskt skitäckligt, ju.”

        ”Och vad ska du själv dricka då?” sa Fredrik.

        ”Inte nån häxa med cola och sprite, i alla fall”, skrattade Ekman och blinkade åt Peter.

        ”Nä, du ska väl nalla nåt sånt därnt fancy blaha-blaha från dina pärons vinkällare igen?” sa Fredrik stött.

        ”Mina päron har ingen vinkällare”, försvarade sig Ekman. ”Dom har en HEL bar!”

        ”Uh! Du är så bortskämd, Ekman – en liten brat, är du!” sa Fredrik och kastade en av sina använda sportsockor på honom. Ekman fångade sockan i luften och slängde tillbaks den i en skruv åt Fredrik, som missade och fick den på örat.

        ”Varje dag i veckan och två gånger på söndagar”, sa Ekman och drog på sig sina jeans. Han vände sig på nytt mot Peter, som nu rest sig upp för att gå. ”Du var grym därute i löpspåret idag”, sa han. ”Trea, ju!”

        Anders såg hur Isak ilsket kramade sin vattenflaska i handen och hörbart drog efter andan. Peter log, ett snabbt leende.

        ”Du var grymmast”, sa han och ryckte på axlarna. ”Nummer ett”, la han till och höjde på ena ögonbrynet.

        ”Tränar du nåt utanför plugget, eller?” frågade Ekman.

        ”Nä, inte direkt –”, började Peter, men Isak reste sig upp och avbröt honom:

        ”Det var ju det jag sa! Det var ju bara röta, ju! Och hade jag inte landat snett med foten i längdhoppet, så hade jag faktiskt –”

        ”Isak!” sa Ekman. ”Tyst!” Han log urskuldande mot Peter och la sin arm om Isaks axlar. ”Bry dig inte om han – han har för mycket hormoner i kroppen, för tillfället. Eller hur, Isak?”

        Isak svarade inte. Han stirrade på Peter, med en blick som var alldeles vild.

        ”Han kan va lugn, jag lovar att halta lite mer nästa gång vi springer”, sa Peter och log mot Ekman. ”Ha så kul på festen, imorrn!”

        Dörren slog igen efter Peter.

        ”Asså, vem fan tror han att han är?” fräste Isak.

        ”Ja, han är så jävla märkvärdig, jämt!” instämde Fredrik.

        ”Så tyst och så fucking konstig!” fortsatte Isak.

        ”Sätt dig ner och andas innan du exploderar”, sa Ekman och placerade myndigt Isak på bänken. Det var tyst i några sekunder.

        "Anders och Pablo? Har ni fixat dricka till festen än?” bröt Emanuel tystnaden med. Hans röst darrade lätt. Han tyckte inte om konflikter, eller när en diskussion blev för högljudd. Förmodligen hade Isaks tjafs med Peter gjort honom obekväm, gissade Anders.

         "Vi har vårt på det torra", sa Pablo.

         "Vadå, ska ni inte supa, eller?!" sa Fredrik chockerat.

         "Nej, asså...!" skrattade Pablo och alla andra började också skratta.

         "Freddie, seriöst! Ibland är du fan dummare än Johannes!" sa Isak.

          Alla skrattade ännu mer, till och med Johannes – även fast det såg ut som att han inte riktigt fattade vad det var som var kul.

          ”Jag har inte fått tag i dricka än”, klagade Isak. ”Min langare hade inte tid att ses ikväll och imorrn vete fan om jag hinner!”

          ”Snacka med Stefan och Mergim, då?” föreslog Ekman, fastän han visste att det inte var nåt alternativ:

          ”Dom fixar ju bara hembränt”, gnällde Isak.

          ”Passar ju dig!” sa Pablo.

          ”Jag är väl ingen tattare heller!” svarade Isak med ett överlägset flin.

          ”Jag hade delat med dig, men jag har bara några bärs och jag vill inte va nykter en hel kväll”, sa Ekman och knöt sina skor. Anders misstänkte att det verkliga skälet till att Ekman inte ville dela, var att han var irriterad på Isak för att Isak lackat ur när han snackat med Peter förut. För Ekman var alltid generös, annars.

          ”Och jag delar redan mitt med Anders”, sa Pablo till Isak. ”För om jag måste välja mellan er två, så är det ju klart som fan att jag väljer Anders!” Han flinade åt Isak, som gjorde en min tillbaka.

          ”Det blir nog till att dricka slattar för din del, gubben”, mumlade Ekman.

          ”Vera har massa vin”, ropade plötsligt Danne, borta vid sin och Johannes bänk.

          ”Va? Hur vet du det? Du är ju inte ens bjuden”, sa Isak.

          ”För att hon sa det!” sa Danne.

          ”Till dig? Ofta”, sa Isak och vände honom ryggen.

          ”Till Kajsa och Ellinor”, sa Danne. ”Jag hörde henne i korridoren. Hon har sparat undan MASSOR till tjejerna och hon sa åt dom att inte berätta nåt för er, för dom skulle ha det för sig själva. Men hon har! Så ni kan säkert ta från henne – allihopa!”

          Killarna stirrade på honom under några sekunder. Sedan sa Isak:

          ”Det enda som är tattigare än att dricka hembränt är att snylta på andras dricka. Speciellt om det är personen som HAR festen. Fast det är väl ingen som är förvånad över att det är DU som kommer med en sån idé... jävla nolla!”