...

18. Kamratstödjarnas återkomst
"Efter ett års uppehåll har vi beslutat att starta upp Kamratstödjarna igen”, sa Kamratstödjarnas representant, som den här måndagen gästade C-klassens morgonsamling.
         Fjolårets satsning – Mobbningslinjen – hade slutat med kalabalik. Det var skolkuratorn som fått i uppdrag att lansera ett nytt och fräscht koncept för att motverka mobbningen på skolan, efter att skolnämnden fastslagit att Kamratstödjarnas arbete inte varit effektivt nog. Istället för Kamratstödjarnas verksamhet, hade kuratorn satt upp en brevlåda utanför sitt kontor där eleverna kunde lämna in lappar med bekännelser – i den händelse att dom inte vågade anmäla mobbningen face-to-face.

         Det hade slutat med att brevlådan fyllts med dick pics och annat skräp istället för bekännelselappar och mobbningen på skolan hade eskalerat – så till den grad att en elev blivit inlåst på skoltoaletten och dörren hade behövts brytas upp med brandyxa och en annan elev som skickat nakenbilder på sig själv till sin käresta hade utsatts för en slutshaming-kampanj på Instagram. Föräldraföreningen hade kallat till krismöte och efter mötet hade skolkuratorn sagt upp sig och affischerna som gjort reklam för Mobbningslinjen hade plockats bort.

 
         ”Tanken är att vi ska gå hårt åt redan från början”, sa Kamratstödjarrepresentanten. ”Så därför kommer vi kickstarta det här läsåret med kampanjen INGEN vill va ENSAM! som kommer löpa från och med nästa vecka till och med sista maj.” Representanten såg osäkert på Suzanne. ”Jaa, det var väl det vi hade att säga för tillfället... eller jo! Vi är ju på jakt efter nya medlemmar, så om nån skulle känna sig manad, så....”

        Suzanne nickade.

        ”Är det nån som skulle vilja gå med i Kamratstödjarna?” frågade hon klassen.

        Anna Sörberg och Lisa räckte upp händerna.

        ”Anna och Lisa”, konstaterade Suzanne. ”Så bra.”

        ”Vi har våra möten på tisdagar efter skoltid”, upplyste representanten. ”Vi får inte lägga mötena under lektionstimmarna längre, för skolnämnden, för att det stör utbildningen och så. Men det hoppas jag ni är okej med?”

         Lisa såg genast besviken ut, men Anna Sörberg sa:

         ”Jag är JÄTTE-OKEJ med det.”

         ”Härligt!” sa representanten. ”Är ni haj på sociala medier, förresten?”

         Skolkuratorn som sagt upp sig hade fått svidande kritik från föräldraföreningen för att hon negligerat sociala medier helt under sitt arbete med Mobbningslinjen.

         ”Jag har nitton följare på Twitter”, sa Anna Sörberg stolt.

         ”Jag använder Facebook ibland”, sa Lisa.

         ”Härligt!” sa representanten igen. ”Och som en sista punkt, så skulle vi på Kamratstödjarna vilja ge er i klassen ett litet uppdrag!”

          Nån suckade hörbart i klassrummet och Suzanne såg sig argt om i jakt på den skyldige.

          ”Jo!” sa Kamratstödjaren. ”Uppdraget går ut på att hitta en aktivitet som hela klassen kan delta i, för att stärka gemenskapen och överbrygga dom eventuella sociala klyftorna som kan tänkas finnas inom eran klass. Vi har tagit fram ett par förslag på vilken typ av aktivitet detta kan va. Antingen kör man en brännbollsturnering med korvgrillning. Eller så har man en klassfest. Eller så kan man köra bio eller teater. Eller så väljer man ut ett museum som hela klassen kan besöka tillsammans. Och det är upp till ER att bestämma vilket av dessa alternativ det blir. Förslagsvis genom en demokratisk omröstning.”

          Suzanne skrev upp de fyra alternativen på tavlan och uppmanade alla till att räcka upp händerna för det alternativ man gillade bäst. Efter omröstningen stod det klart att klass 8C skulle stärka gemenskapen och överbrygga sina sociala klyftor med hjälp av en klassfest.

          ”Härligt!” sa Kamratstödjarrepresentanten. ”Hoppas ni får kul tillsammans!”