...

53. Stjäla pengar

Det måste gå. Det bara måste gå. Några alternativ fanns inte. Nån stackars loser, som måste snylta på klasskamraternas snacks för att kunna gå på klassfesten, kunde han bara inte sluta som. Även om bara Isak sagt det – och kamratstödjaren Anna Sörberg, men henne sket han i – så innebar det fortfarande att orden planterat en idé i dom andras bakhuvuden.

       En idé som måste krossas.

       Och det enklaste sättet att krossa den idén?

        Morsan låg och sov. Tycktes helt utslagen. Det brukade hon vara när hon var hemma. Sova större delen av dagarna. Eller ligga inne på rummet och kolla sin telefon. Men nu sov hon bara.

        Danne smög sig fram till hennes säng. Hon lät alltid handväskan ligga bredvid sängen. Det visste han. Ikväll var inget undantag. Han öppnade försiktigt väskan, stack ned handen och kände efter hennes plånbok. Hoppades innerligt att hon inte skulle vakna. Hoppades ännu mer att det skulle finnas nån bortglömd femtilapp där nånstans så att han kunde få ihop till åtminstone en läsk, lite lösgodis eller en påse chips. Nåt som kunde bevisa för alla att Isak hade fel...

        Han fick tag i en tampong. Tänkte att: Jaha, det är den tiden i månaden, innan han hunnit hejda tanken. Han ville inte veta... tändare, cigaretter, tuggummin, gamla kvitton, sminkgrejer, BINGO!

        Han tog plånboken ur väskan.

        Öppnade.

        Bankkort, busskort, legitimation...

        En femhundring och en tvåkrona.

        Inget annat.

        Fan då. Inget annat? Inget mindre?

        Han stirrade på femhundralappen. Hans enda chans. Tänk om det var samma med den som med hennes cigg? Hon hade ett öppnat paket i jackan, ett öppnat i väskan, ett öppnat i köksskåpet och ett öppnat på byrån.

        Hon hade aldrig nånsin märkt att han nallat av hennes cigg. Att han lyckats fylla hela paket med enstaka cigg här och där och gjort det sen han var tolv. Kanske var hon likadan med sina sedlar? Hon MÅSTE vara likadan, för annars hade han ingen chans.

        Han kunde inte snatta så mycket i butik utan risken att åka fast.

        Detta var det säkraste alternativet...