...

48. Dricka och snacks till klassfesten
Anders var klar att gå, men dröjde sig ändå kvar vid sitt skåp. Christian Brännström från nian och hans polare hade samlats i korridoren och Nina och Vera stod där med dom. Vera flörtade med Christian och gjorde sig till. Hon brukade egentligen inte bete sig så bland killar, hon var alldeles för cool för det. Men det kanske hade att göra med att Ekman också var där? Att hon hoppades att han skulle bli svartsjuk? Men Ekman brydde sig inte. Han snackade mest med Christian och kastade då och då en blick på Nina, som dom andra killarna svärmade runt.

        Nina var i vanlig ordning ouppnåelig och inte ett dugg imponerad av killarna, trots att dom var nior. Och varför inte? tänkte Anders. Samuel – Christians polare från Högsboskolan – var ju inte där. Och det var ju han som var söt och alternativ, till skillnad från killarna som gick på deras skola...

         ”Ni kan ju hälsa Isak att han har jävligt dålig smak, när det gäller tjejer”, sa Kajsa plötsligt. Anders hade inte ens märkt att hon kommit fram till dom, så absorberad hade han varit av att iaktta Nina bland niorna. Men nu stod hon där och såg arg ut och kastade menande med huvudet åt Isaks håll.
         Isak befann sig en bit därifrån. Han försökte trösta Ellinor. Hon och Kajsa hade varit arga på varandra resten av dagen, efter deras slagsmål nere vid grusplanen. Men trots att Isak höll Ellinor i sina armar, hindrade det honom inte från att flina raljant åt alla förbipasserande killar från deras parallellklasser.

         Till och med nu, skulle han göra en grej av att dom haft sex, tänkte Anders med en suck.

         ”Seriöst, Kajsa. Har du nåt att säga Isak och Ellinor får du ta det själv”, sa Pablo bestämt, varpå Kajsa vände och gick. Så fort hon försvunnit, kom Isak fram till dom.

         ”Boys, jag får nog följa med Ellinor hem en stund och fortsätta trösta henne, om ni förstår vad jag menar”, sa han. Han flinade och gjorde en obscen gest med händerna.

         Anders och Pablo såg på varandra. Dom hade känt varandra så länge att det räckte med en blick för att komma överens om nåt. I det här fallet, bestämde dom sig för att inte skratta åt Isaks kommentar. Han började bli lite för kaxig nu.

         ”Gör så”, sa Anders och försökte låta så uttråkad och ointresserad han bara kunde.

         ”Är du klar att gå?” undrade Pablo och vände demonstrativt ryggen åt Isak.

         ”Tja!” avbröt plötsligt Danne. Anders såg förvånat upp. Han hade inte sagt ett ljud till nån av dom, sedan Isak kört iväg honom från deras gata i fredags, men nu stod han där mitt framför dom med det där irriterande smilet över hela ansiktet.

         Isak tände direkt.

         ”Vad vill du?” snäste han. ”Jag sa ju åt dig att lämna Anders ifred!”

         ”Blir ju svårt när vi går på samma skola”, retades Danne. ”Och ska på samma fest på fredag.”

         ”Som OM vi skulle hänga med dig på klassfesten”, svarade Isak hånfullt.

         ”Kanske inte, men ni ska ju i alla fall stå för våran dricka och snacks”, sa Danne. ”Eller hur, Johannes?”

         Pucko-Johannes, som precis packat klart sin ryggsäck, låste sitt skåp och anslöt sig till dom.

         ”Höhö, ah!” skrattade han.

         ”Hela klassen ska bidra med dricka och snacks, så det gäller er också, era dumma jävlar!” sa Isak.

         Danne och Johannes såg triumferande på varandra. Dom hade en hemlighet ihop, som nu skulle avslöjas, tänkte Anders.

         ”Inte vi! Mervi och Ahmed sa att vi skulle slippa för att vi fick så bra resultat på matteprovet!”

         ”Så vi behöver inte ta med oss nånting. Men det måste ni!”

         ”Vadå, vi fick också bra resultat på provet. Det var ju fan INGEN som blev underkänd i klassen”, protesterade Isak.

         Danne ryckte på axlarna och hans irriterande flin bara växte.

         ”So? Ni måste fortfarande köpa dricka och snacks. Det är bara Johannes, jag och Marika som slipper.” Han och Johannes började gå genom korridoren. ”Ha så kul, killar! Vi ses på fredag!” ropade han över axeln och Johannes skrattade sitt fula gnäggande hästskratt.

         ”Det här är fan inte sant!” sa Isak. ”Om inte dom har med sig dricka och snacks till festen, så ska dom fan inte få komma!”