...

39. Det är bara en myt att feminister inte gillar kuk

”Boys, har ni lust att göra nåt ikväll?” frågade Isak, medan Anders, han och Pablo dumpade sina engelskaböcker i sina respektive skåp. Det var fredag och ännu en skoldag var över. På lördagen skulle Erik i 9F, som alltid hade de fetaste hemmafesterna, ha fest igen. Det betydde att alla som var nåt, eller åtminstone hängde med nån som var det, skulle vara där och supa sina skallar i bitar, medan dom dansade tills solen gick upp. Men det betydde också att fredagskvällen skulle bli dödare än döden.

        ”Jag är på om du har nåt på g”, sa Anders.

        ”Jag med”, sa Pablo.

        Det bestämdes att dom skulle vara hemma hos Pablo. Pablos farsa skulle vara borta hela kvällen och eftersom Pablos storasyrra Sofia gett Pablo ett sexpack trefemmor i present, som tack för att han hjälpt henne städa undan spritflaskor och spyor efter hennes sjuttonårsfest, slapp dom ringa runt bland deras ölkallar för att få tag på dricka.

        ”Fråga om Ekman ska med!” sa Isak och nickade bortåt korridoren till. Ekman kom gåendes och med sig hade han – Peter. Han hade en av Peters hörlurar i öronen.

        ”Den är lite speciell, men jag tycker den är jävligt vacker”, sa Peter till Ekman. ”Deras röster ihop och så texten... jag, typ, grinade första gången jag hörde den!”

        ”Jo, den är jättefin”, sa Ekman och nickade allvarligt. ”Inte så kommersiell, kanske, men jag gillar verkligen melodin –”

         ”Ekman, vi tänkte dra hem till mig och dricka några bärs och snacka skit. Lust att haka på, eller?” avbröt Pablo deras samtal.

         Ekman och Peter stannade upp, nästan överraskade av avbrottet. Ekman lämnade över hörluren till Peter, tog Pablos näve i sin och gav honom en lätt dunk i ryggen.

         ”Tack, bror, men inte ikväll”, sa han. ”Vi ska in till stan. Jag och Peter.”

         ”Vad ska ni göra där?” frågade Isak och stirrade misstänksamt på Peter.

         ”Hänga med några av Peters polare och dra på en spelning på Saga Teatern”, sa Ekman. Saga Teatern var en nedlagd biograf, vars lokaler numera användes för olika kulturevents, bland annat konserter och konstiga teaterföreställningar.

         ”Och vilka är det som spelar?” frågade Isak. Hans röst lät spänd.

         ”Ett band från Danmark. Du vet nog inte vilka det är”, sa Peter. Hans röst var varken stöddig eller otrevlig, men Anders kunde ändå se att Isak blev sur, vilket bekräftades av Isaks skitsnack, efteråt, då dom promenerade hem till Pablo:

         ”Han är fan den mest tillgjorda människa jag träffat – ever! Och så ska han va så där svår och hänga för sig själv hela tiden, för han är ju för cool för att umgås med nån av oss andra i plugget – tills Adam ger han lite uppmärksamhet! För då ska han ju plötsligt börja slicka röv och hänga efter Adam hela fucking tiden! Och förresten, vem fan sitter och grinar till en jävla låt? Är han bög, eller nåt?”

Hemma hos Pablo hade dom hela huset för sig själva. Pablos systrar var ute på egna äventyr och pappa Miguel skulle inte komma hem förrän sent, hade han lovat. Pablo tog fram sexpacket, som han gömt under sin fotbollstrunk inne i garderoben, och stoppade in ölen i frysen. Dom käkade upp en köttfärspaj, som Pablos syster Valentina gjort, medan dom väntade på att ölen skulle bli kall.

          ”Killar, jag tog med mig nåt”, sa Isak plötsligt och öppnade sin ryggsäck. Han plockade upp ett gammalt cigarettpaket och ur det tog han fram en knölig gråbrun cigarett. ”Det blir för lite om vi bara ska ha två trefemmor var, så jag köpte den här av Mergim.”

          En joint, tänkte Anders genast. Då måste det vara hasch eller cannabis, eller nåt, för det var sånt som Mergim och Stefan höll på med på helgerna. Han hade bara testat vanliga cigaretter förut och hade ingen aning om hur det kändes att röka på. Men folk sa att det var skönt, så...

          ”Då får vi sitta på uteplatsen”, sa Pablo. ”Tar du med ölen, Anders?”

          Pablo ställde fram chips och nötter på uteplatsens bord och dom knäppte varsin trefemma innan dom tände cigaretten.

          ”Bara inte grannarna ser”, sa Anders oroligt och hoppades framförallt att hans föräldrar inte stod och lurade hemma i fönstret.

           ”Fuck grannarna”, sa Isak obekymrat och tog det första blosset.

           Dom drack och skickade runt jointen mellan sig. Skrattade åt varandras hostattacker; ingen av dom var ju egentligen särskilt van vid att dra halsbloss, sportfånar som dom var. Dom började snacka om tjejer. Isak skulle på Eriks fest nästa dag och det hade ju varit på Eriks fest i sjuan som Ekman förlorat oskulden med Louise i A-klassen. Alltså bådade det ju gott för Isak – speciellt eftersom Ellinor från klassen också skulle dit.

           ”Ellinor har ju varit all over you, ända sen i sjuan”, sa Pablo. ”Är det inte på tiden att du... gör nåt?” Pablo vispade menande med ett finger i luften.

           ”Jo, det är det”, sa Isak. ”Jag får nog dra över henne imorrn, asså. Synd bara att hon är en sån jäkla fjortis!”

           ”Men ens första gång blir aldrig perfekt”, sa Anders klokt. Han hade läst sexspalten i en av sin lillasyster Jonnas tjejtidningar.

           ”Men vad jag vill veta är: när kommer du sätta på Elena, egentligen?” frågade Isak Pablo. ”Du måste ju göra det imorrn om ni till och med ska sova tillsammans!”

           Den sedan länge planerade film- och tacokvällen med Nina och Elena (det blev tacos istället för indisk mat) skulle äntligen bli av nästa dag och Anders och Pablo skulle till och med sova över hemma hos Elena. Det var därför dom inte skulle gå på Eriks fest.

           ”Men man kan ju inte bara sätta på henne, så där”, förklarade Pablo. ”För hon är ju feminist, och så.”

           ”För hon är ju feminist, och så!” härmade Anders och skrattade så att tårarna rann.

           ”Men hon är ju det!” sa Pablo. ”Nina också, ju!”

           ”Hör nu: det är bara en myt att feminister inte gillar kuk”, sa Isak världsvant och viftade med jointen i luften. ”Skillnaden på en feminist och en vanlig brud är att dom vill snacka politik med en – och att dom förväntar sig att man ger dom orgasm!

            ”Så... no pressure då, Pablo”, sa Anders.

            ”Är inte det där Danne?” utbrast plötsligt Isak och reste sig upp ur soffan. Anders och Pablo följde hans blick och såg på långt avstånd figuren som närmade sig.

            Ånej...! tänkte Anders. Inte ikväll, snälla!!!

            Men visst var det Danne som kom gåendes längs med deras gata, i riktning mot dom – eller troligare, i riktning mot Anders hus...

            ”Vad gör HAN här?” ville Isak veta.

            Pablo såg avvaktande på Anders och sen sa han:

            ”Han är nog här för att träffa Anders.”

            ”Va? Varför? Anders hatar ju han!”

            ”För att han va där häromdan”, sa Pablo.

            ”Va?” sa Isak och stirrade på Anders.

            ”Jag tog med han hem för att han glömt sina nycklar och hans morsa inte va hemma”, erkände Anders. ”Stefan och Mergim hade precis dassat han på skolan och han hade ingenstans att ta vägen...”

            Fastän han var påverkad, berättade han inte för dom att Danne varit hemma hos honom varje dag den senaste veckan efter det. Det räckte med att berätta om det tillfälle som Pablo kände till, tänkte han.

            ”Dassade dom honom?” skrattade Isak. ”Tryckte dom ner hans huvud i toan?!”

            Han skrattade luftigt och gällt.

            ”Ja”, sa Anders och log osäkert.

            ”Men varför tog du med han hem?” skrattade Isak och begravde ansiktet bakom handen.

             Anders började också skratta. Vad dom nu rökt, så började det kicka in.

             ”Jag visste inte vad jag skulle göra”, skrattade Anders. ”Han var blöt!” Isak och Pablo började gapskratta. ”Han hade ingenstans att ta vägen.”

             Isak och Pablo skrattade ännu högre.

             ”Med kiss i hela håret!” skrattade Isak och Pablo vek sig dubbel. ”Hur... hur var det då?”

             ”Asså, han är ju som han är!” sa Anders och skrattade igen.

             ”Så... det var en pain in the ass?”

             ”Ja... även om jag inte vet hur en pain in the ass känns. Än.”

             ”Men vill du att han ska komma hem till dig nåt mer? Som nu ikväll?”

             ”Asså, nej! Han är ju fett jobbig, ju...”, Anders kunde höra på sin egen röst hur påverkad han var.

             ”Men då får du ju köra bort han!”

             ”Jo, fast hur?”

             Isak ryckte på axlarna och reste sig upp igen. Han hävde sig över uteplatsens räcken och skrek:

             ”Du, Danne! Anders vill inte ha dig hos sig, så du kan dra! Fattar du?! Du är inte välkommen dit nåt mer, så stick! Hör du vad jag säger?!”

            Danne stannade till på gatan och stirrade mot dom, en lång stund.

            ”Tänker du dra idag, eller?” skrek Isak.

            Men Danne stod bara still.

            ”Behöver du hjälp, eller? Ska vi bära bort dig, ditt jävla freak!” fortsatte Isak. ”Bara vänd om och dra! Och kom inte tillbaka igen! Fattar du?”

            Danne stod kvar ytterligare nån sekund, som om han vägde sitt beslut. Anders stirrade chockerat på Isak. Allting kändes så hemskt på nåt sätt. Men så såg han hur Danne vände om och började gå och han kände lättnaden i sitt berusade hjärta.

           ”Tack, pucko!” ropade Isak efter Danne och slog sig ner i soffan. Han halsade den sista slatten ur sin trefemma och vände sig sedan mot Anders och sa:

           ”Han kommer nog inte störa dig nåt mer...”