...

57. Klassfesten - del 4 "Har ni dricka?"
Danne såg hur Pablo, Anders och Kajsa närmade sig och suckade. Nu skulle väl Pablo och Anders stjäla allt fokus från Ekman och Kajsa skulle väl flörta och fåna sig som vanligt, så att Vera blev grinig och anklagade henne för att vara en fjortis. Och han skulle än en gång hamna i skymundan...

          ”Vad gör ni här ute?” ville Pablo veta.

          ”Vera försöker supa mig under bordet”, sa Ekman, som fortfarande ville retas med henne. ”Det går väl sådär.”

          ”Vadå, har ni dricka?” undrade Anders.

          ”Jag och Dessie har”, förtydligade Vera. ”Adam fick smaka lite.”

          Tonläget i hennes röst sa att hon inte tänkte dela med sig av mer.

          Pablo och Anders sneglade fundersamt åt Dannes håll. Dom undrade antagligen vad han gjorde där med Ekman, Vera och Dessie. Och fastän han inte var skyldig dom nån förklaring, tog han demonstrativt ett sista bloss från sin cigg och slängde den till marken, för att visa att han var ute för att röka.

          Mycket riktigt började killarna babbla med Ekman och Kajsa ställde sig löjligt nära honom och försökte lägga sig i deras samtal, hon också. Vera och Dessie hamnade konstigt nog utanför, fastän dom annars var så duktiga på att ta plats. Danne stampade på fimpen, som fortfarande låg och glödde mellan deras fötter. Han behövde nån slags strategi för att komma in i deras gemenskap. Skulle han ta fram chipsen ur plastpåsen och bjuda alla, kanske?

           Vera började gräva irriterat i sina fickor, men verkade inte hitta det hon sökte.

           "Men fuck! Jag glömde mina cigg hemma i den andra jackan", stönade hon och vände sig mot Dessie. "Tog du med dig dina, eller?"

           "Mina tog ju slut igår", sa Dessie, varpå Vera suckade hårt.

           "Ni kan få av mig", sa Danne efter en stunds övervägande. Vera och Dessie stirrade skeptiskt på honom och motviljan i Veras röst var tydlig då hon slutligen frågade:

          ”Och vad röker du för nåt?”

          ”Gold”, sa Danne och höll upp Marlboropaketet.

          ”Jag tar gärna en”, sa Dessie och räckte fram handen.

          ”Okej, jag med”, mumlade Vera.

          ”Ni kan få hela paketet om ni vill”, sa Danne och tjejerna såg överraskat på honom. ”Om ni delar med er av eran dricka.”

          Tjejernas förvåning sjönk och deras händer stannade i luften framför ciggpaketet.

          ”Det är typ fullt. Jag har bara tagit två stycken”, sa Danne.

          Vera var tyst en lång stund. Sedan vände hon sig mot Dessie, som nickade.

          ”Okej då”, sa hon. ”Du får smaka.” Hon tog fram röret ur väskan och hjälpte honom att hälla över en del i hans colaflaska, medan Dessie tog hand om cigaretterna.

          Danne tog upp sin tändare och tände åt dom.

          ”Är det nån mer som vill ha?” frågade Vera och viftade med ciggpaketet.

          "Gör det nåt om jag tar en?" frågade Kajsa och tittade ängsligt på Ekman.

          "Vad frågar du mig för? Det är ju Dannes cigg", sa Ekman. "Och du får väl göra som DU vill."

          "Vad hon undrar är: kommer du hångla med henne om hon smakar rök i munnen", översatte Vera. Kajsa blev genast sur. "Vadå, han kommer ju inte fatta om du inte talar klarspråk", sa Vera.

          Danne skrattade och det verkade som om Vera blev glad när han gjorde det.

          ”Är det nån som vill ha chips?” undrade han och plockade fram ur påsen. Flera ur gruppen tog tacksamt emot och det verkade som om dom faktiskt accepterade hans närvaro.

         ”Usch, det börjar bli kallt”, sa Kajsa och ställde sig ännu närmare Ekman. Hon ville förstås att han skulle värma henne, men Vera föreslog istället att dom alla skulle dra in igen, varför det inte blev nåt med den saken.

Anna Sörberg och Lisa höll fortfarande på med lekar och spex inne i klubbhuset. Ingen i gänget var särskilt sugen på att delta, så Ekman öppnade istället dörren till ett mindre rum som låg bredvid kapprummet. Det var oklart vad idrottsföreningen använde rummet till. Det fanns en liten soffa och några travar med stolar längs ena kortväggen, men inget annat som antydde nån särskild funktion med utrymmet. Alla placerade sig på golvet mellan soffan och stolstravarna. Även Danne. Ingen hade ifrågasatt att han följt med dom in.

         ”Vi kör väl en egen lek då”, sa Ekman och placerade Dessies tomma juiceflaska i mitten.

         ”Snurra flaskan?” undrade nån.

         ”Ja.”